Teknologisk Institut præsenterer fremtidens fødevareløsninger

events.jpg

3D-printede fødevarer, insekter og planter som alternative proteinkilder og madspildsbekæmpelse i storskala bliver en del af den alsidige pakke, som Teknologisk Institut kommer til at åbne på årets Bite Copenhagen. 


På Bite vil instituttet præsentere en række af de nyeste teknologiske landvindiger inden for fremstilling af fødevarer. Blandt andet vil Teknologisk Institut være vært ved et oplæg, hvor du vil kunne overvære en demonstration af en 3D-printer, som er i stand til at printe fødevarer. Du vil altså kunne se til, mens 3D-printeren printer en vellignende gulerod for øjnene af dig. Teknologien er stadig under udvikling, men 3D-print af fødevarer spås at komme til at spille en stor rolle i fremtiden. Særligt inden for hospitalsvæsenet, hvor teknologien vil gøre det muligt at skabe individualiserede kostprogrammer til forskellige patientgrupper; for eksempel til patienter med spiseforstyrrelse, patienter, som netop har overstået en operation eller til ældre med tyggebesvær.  Også i forhold til mad til børn rummer teknologien store potentialer, fordi man med 3D-printeren vil kunne printe sunde fødevarer, som ser både spændende og indbydende ud. 

Ny viden om bekæmpelse af madspild
På linje med resten af messen bliver madspild også et vigtigt fokuspunkt for Teknologisk Institut's tilstedeværelse på Bite Copenhagen. I et projekt under Miljøstyrelsen er Teknologisk Institut netop nu i den afsluttende fase af projektet 'Madspildsjægerne', hvor storkøkkener og har haft besøg af af en madspildskonsulent, som har hjulpet med at nedbringe graden af madspild i køkkenet. Ifølge tal fra Miljø- og Fødevareministeriet spildes årligt 31.000 tons mad i storkøkkener, svarende til cirka 700 indkøbsvogne fyldt med mad – dagligt!  Det kan der gøres noget ved, og Madspildsjægerne har indtil videre besøgt 40 storkøkkener for at indsamle viden omkring forskellige madspildsprocesser, og hvordan de kan inkorporeres i det daglige arbejde. På Bite Copenhagen vil de foreløbige resultater af projektet præsenteres, og for storkøkkener, kantineledere og andre, der laver mad til mange, vil der her være en gylden mulighed for at tilegne sig både ny viden og inspiration til køkkendrift med mindre madspild og bedre økonomi. 

Er melorme og planter fremtidens kilde til protein? 
Et andet miljøvenligt og ressourcebesparende tema, som kommer til at præge årets program på Bite Copenhagen, bliver insekter i forskellige afskygninger. Teknologisk Institut er med til at kortlægge mulighederne og udvikle de teknologier, som skal bane vejen for Danmarks fremtid som 'insektnation'. Dette arbejdes der blandt andet på i projektet InValuable, som er drevet af Innovationsfonden. Selv hvis danskerne ikke kommer til at inkorporere insekter i den daglige kost, er der nemlig gode muligheder for, at dansk 'knowhow' og fødevaresikkerhed kan blive vejen til et eksporteventyr med masseproduktion af forskellige insekter. 

På Teknologisk Institut's stand har besøgende derfor mulighed for at smage på en række fødevarer indeholdende insekter i forskellig form. Teknologisk Institut vil medbringe en fire mobile smagsbokse, og vil herigennem lave en forbrugeranalyse af de besøgendes holdninger og smagsvurderinger af insekterne.

Desuden vil Teknologisk Institut præsentere den nyeste forskning inden for plantebaserede proteinkilder som alternativer til kød, de såkaldte 'planternatives'. 

Puljer til vækst
Endelig kan du på standen hente information om udviklingsprojektet Future Food Innovation. Via tre vækstpuljer har Future Food Innovation mulighed for at investere i fødevarevirksomheders potentiale gennem innovative projekter, som skaber vækst og arbejdspladser. Kom og hør om mulighederne for din virksomhed på standen. 

Uanset hvad din indgangsvinkel til fødevareproduktion er, vil der være gode muligheder for at hente brugbar viden og inspiration hos Teknologisk Institut, når Bite Copenhagen sættes i søen for første gang den 24. og 25. august. 

Jacob Haugen