New Nordic 2.0 på Bite Copenhagen 2018

Vottonen_syksy.jpg

Bølgen af det nye nordiske køkken har fejet over Skandinavien i årevis. På Bite Copenhagen 2018 kan du opleve de nyeste kulinariske visioner fra toppen af Skandinavien: Finland
 

I 2004 definerede en gruppe af Skandinaviens bedste kokke - herunder René Redzepi og Claus Meyer - et kulinarisk manifest. Det innovative manifest beskrev 10 dogmer, som de svor at arbejde under. 'New Nordic Kitchen Manifesto' blev født og ville senere revolutionere den nordiske fødevarescene og tilføje et nyt referencepunkt til kulinariske kort.

 

I dag har essensen af de oprindelige ideer stædigt spredt sig til producenter i alle hjørner af Skandinavien, hvorfra en ny udvikling spirer. En New Nordic 2.0.

 

På Bite Copenhagen d 30.-31. august kan du få en smag af, hvordan finske producenter arbejder med principper som renhed, enkelted, bæredygtighed, traditionelt håndværk og lokale produkter. Alle dogmer fra den oprindelige manifest - tilsmagt med en smule rå finsk kultur, natur og arv. Og Finland har meget et at tilbyde resten af verden med sine kolde arktiske farvande, uspolerede vildnis og entusiastiske mennesker.

 

Sikker, sund og ren mad fra landet med de tusind søer
 

Esa Wrang er leder af industrien og programdirektør for Food from Finland, der promoverer finske produkter til verden. Ifølge Esa, opfylder finske produkter mange principper fra New Nordic Kitchen Manifesto, men har også nogle egenskaber, der er unikke for Finland:

 

'Vores fødevaresikkerhedsstandarder er ekstremt høje, vi bruger mindre antibiotika i kødproduktion end andre steder, og vores vand er i følge UNESCO det reneste i verden. Finsk mad består af gode råvarer som f.eks. vilde urter, bær, mos, blomster, vildt og fisk. '

 

Interessen for finske produkter stiger, ligesom i andre skandinaviske lande er gourmet kokke en vigtig faktor i dette, forklarer Esa:

 

'Trenden udvikler sig fra HORECA-segmentet. Premium restauranter udvider produkterne til den gennemsnitlige forbruger, og vi har mange gastro-turister besøger vores restauranter for at prøve den naturlige smag. På Bite Copenhagen får de besøgende også mulighed for at opleve nogle meget naturlige og rene produkter, der endnu ikke er på dansk.

 

Udstil på Bite Copenhagen
 

Hvis du ønsker at inspirere- og handle med ressourcefulde besøgende fra hele verden, opfordrer vi dig til at ansøge om en stand. Brug linket: 'Udstil på Bite', og følg anvisninger. Ansøgningen er ikke-bindende.

Besøgende kan registrere sig gratis her med CVR, eller købe billet her.

 

Bæredygtig fisk til fremtiden
 

Et af de nye produkter, du kan opleve på Bite, stammer fra det iskolde vand i Arktis. Virksomheden Hätälä producerer fisk, baseret på den bredeste definition af bæredygtighed, siger eksportchef Juha Pahtamaa:

 

"Vi har en produktion med det højeste certificeringsniveau. Men vi støtter også de lokale fiskere som en naturlig del af vores forretning. Vi fremmer deres arbejde og hjælper dem i deres daglige opgaver for at opretholde et godt forhold mellem aktører i branchen. "

 

Hätälä arbejder for at imødegå de nuværende og fremtidige fødevareproblemer ved at producere bæredygtig fisk af høj kvalitetm til at erstatte noget af vores kødforbrug på en sund måde. For eksempel ved at fremme traditionelt håndværk, bl.a. den finske specialitet af laks, tilberedt nær åben ild. Besøgende på Bite Copenhagen får en unik mulighed for selv at smage denne specialitet, og en bred vifte af deres andre bæredygtige produkter.

 

Øl med lokale ingredienser


Maku Brewery  er et andet eksempel på en finsk virksomhed, der arbejder inden for det nye nordiske paradigmes område. De producerer craftbeer med ekstra opmærksomhed på bæredygtighed i deres produktion, ifølge Ville Makkonen, der har ansvaret for salg og eksport:

 

"Vores malt kommer fra nærliggende gårde, og når vi har brugt det, er biproduktet anvendt som foder til husdyr. Vi har også sænket vores elforbrug og bruger kun dåser, som er lettere end flasker og det kræver derfor færre ressourcer, at distribuere" 

 

Ingredienserne er meget specifikt udvalgt på grund af deres karakteristiske smag, men også på grund af deres bæredygtige og lokale oprindelse.

 

"Vores øl brygges med det rene finske vand, og derfor er det unødvendigt at filtrere eller ændre vandet på nogen måde. De fleste af vores øl er glutenfrie, og vi foretrækker finske råvarer som vilde havtorn og birkeblade. Og ja, der bliver smagsprøver!" 

 

Tørstig efter mere?


Siden Food Manistero blev skrevet for 14 år siden, har det Nordiske Køkken haft stor indflydelse på producenter over hele Skandinavien. Du kan opleve en bred vifte af finske producenter på Bite Copenhagen sammen med talrige andre udstillere, der viser deres løsninger på verdens nuværende og fremtidige fødevareproblemer. Hvis du tørster efter mere, så følg med på facebook eller tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så bliver du løbende informeret om de mange spændende udstillere, du kan møde på Bite Copenhagen 2018. 

 

 

Bite Copenhagen