Løsningen på fremtidens fødevareudfordringer ligger og flyder på stranden

Heine på kutter.jpg

Bite Copenhagen sætter tang på fremtidens middagsbord

 

På Bite Copenhagen kan du komme helt tæt på de nyeste løsninger på fremtidens fødevareudfordringer, og på trods af tangs beskedne og måske lidt blakkede ry kan det være en kommende superstjerne på den bæredygtige fødevarehimmel.

 

I Asien har potentialet for tang været kendt længe, men mulighederne har de seneste år også åbenbaret sig for kokke og fødevareproducenter i Norden. I dag arbejder stadig flere producenter med de smagfulde, bæredygtige og næringsrige havalger. Vi har talt med Tari Faroe Seaweed og Seaman Seaweed Chips, som er to innovative tang-brands, du kan møde på årets B2B-fødevaremesse 28. og 29. august i Bella Center.

 

Færøsk tang med kæmpe potentiale

Der er lidt forsinkelse på Agnes Mols Mortensens stemme i telefonen. Men den skal også rejse over 1300 kilometer brusende hav fra Tari Faroe Seaweed på Færøerne, hvor hun er Science Director.

 

Agnes er uddannet biolog, og tang er den helt store passion, som hun deler med sin bror Mortan, der som erhvervsdykker arbejder under havoverfladen og udgør den praktiske del af familieforetagendet.

 

Virksomheden dyrker og forarbejder tang, som primært sælges som spiseklare produkter og som ingredienser til fødevareindustrien. Agnes tager sig af den videnskabelige del af tangproduktionen, der ifølge hende er vigtig for at opdage tangs mange muligheder: 

 

“Vi bruger meget tid på at undersøge, hvad tang reelt kan. Der er et enormt uudnyttet potentiale, som vi først nu er begyndt at forstå. Udover potentialet som mad er der også spændende muligheder med tang i dyrefoder, og så er der en verden af uudnyttet potentiale med de bioaktive komponenter i tangen, som kan påvirke helsen positivt. Vi har også projekter i gang med tang som gødning i dyrkning af grøntsager uden brug af jord. Og med tang som komponent i integreret akvakultur sammen med laks. Tanken med det er at kultivere flere organismer i samme område for at udnytte opdrætsarealet mere bæredygtigt. Men det vigtigste for os er tang som fødevare.” 


Palmaria palmata.jpg


Bæredygtig Michelin-mad

Og tang på tallerkenen har restaurationsbranchen også fået øjnene op for. Tari Faroe Seaweed arbejder både sammen med den færøske gourmetrestaurant KOKS, der for nylig fik 2 Michelinstjerner og har været kåret til årets restaurant i Norden, og Leif Sørensen, den ikoniske færøske stjernekok, som var med til at underskrive det Nordiske Køkkenmanifest, der i 2004 blev startskuddet til det nye nordiske køkken.

 

Mens kokkene udforsker smag, tekstur og gastronomisk potentiale, undersøger Tari - Faroe Seaweed de biologiske byggeklodser og tangens næringsværdi og fødevaresikkerhed. På den måde bygges der bro mellem producenter og kokke, og det kan være nøglen til i højere grad at sætte tang på fremtidens menukort. 

 

Jo mere fokus der kommer på tangs fortrin fra forskellige kanter, desto flere muligheder viser der sig. Sundhedsværdien er uomtvistelig, og tang indeholder en bred vifte af vitaminer og mineraler, en god protein- og fedtsyreprofil, bioaktive stoffer og fibre, som stimulerer tarmflora. Men også med de bæredygtige briller på er tang en gavmild råvare, forklarer Agnes:

 

“Tang kan dyrkes uden foder og gødning, da tangen producerer sin egen energi ved fotosyntese. Her optages CO2 fra miljøet, og ilt produceres. Næringssalte som nitrat og fosfat bliver også optaget fra miljøet, når tangen vokser. Havene omkring Færøerne er med deres saltindhold, stabile havtemperaturer, gode tilførsel af næringsalte samt renhed noget nær ideelle forhold for tangdyrkning.”

 

Ambitionen er at udbrede den bæredygtige færøske tang mere, men det giver stadig mening at bevare hele produktionen på færøerne, fortæller Agnes videre:

 

“Tari – Faroe Seaweed har stor interesse i at nå markeder uden for Færøerne, for eksempel Danmark, men for at bevare bæredygtighedsprincippet både biologisk, socialt og økonomisk, er det vigtigt for os at producere hele værdikæden lokalt på Færøerne, inden eksport.”

 

Sundere tang-chips

En af de virksomheder, der nyder godt af den nordiske tang, er danske Seaman Seaweed Chips fra Grenå. De laver tangchips med lutter naturlige ingredienser smagt til med blandt andet hummer og blæksprutte, og chipsene er på kort tid blevet eftertragtede i hele verden.

 

Tangentusiast og medstifter Heine Max Olesen ser ligesom Agnes Mols Mortensen tang som en uudnyttet ressource med høj næringsværdi:

 

“Tang er en bæredygtig måde at spise sundt på og kan derfor være med til at løse fødevareproblemerne på verdensplan. Tang indeholder mellem 10 og 100 gange flere vitaminer og mineraler end frugt og grønt, og selvom vores chips stadig dyppes i olie, er de stadig et sundere alternativ til almindelige chips. Det primære for os er at sætte smagen i højsæde, og der skal olie til for at få krydderierne til at hænge ved.”

 

Netop smagen er en af udfordringerne ved tang. Det er ukendt farvand for mange, og derfor skal tangen pakkes lidt ind, fortæller Heine:

 

“Chipsene er lavet på en base af blæretang men også kartofler, så det ikke bliver for spacy for folk. I starten kunne vi jo dårligt få folk til at smage chipsene, fordi der er tang i. Men i dag popper der jo tang op alle vegne.”

 

Med havet i højsæde

Heine er vokset op ved havet og begyndte allerede som lille knægt at tage ud med sin morfar i hans kutter og fiske. Senere har han været fiskehandler og har haft fiskerestaurant, og passionen for havet mærkes også i Seaman Seaweed Chips, som byder på mere end bare god smag:

 

“Min ambition var fra starten at skabe en følelse af, at man ikke “bare” køber en pose chips, men at man kommer med på en rejse. Man skal kunne mærke min kærlighed til havet, og derfor støtter vi også Plastic Change, som er en organisation, der kæmper imod forurening i verdenshavene. Vores poser er lavet af papir, og vi arbejder imod at blive 100% plastikfri i 2019.”

 

Besøg Bite Copenhagen 2019

Tang har med god grund markeret sig på det kulinariske landkort, og På Bite Copenhagen kan du selv smage, hvorfor Heine og Agnes har kastet deres kærlighed på tang. Og blive endnu klogere på, hvorfor vi i fremtiden i endnu højere grad skal kigge under overfladen efter løsninger på vores fødevareudfordringer.

 

Har du lyst til at være en del af Bite Copenhagen og vise dine varer og idéer frem, kan du ansøge om en plads som udstiller her (https://bitecopenhagen.dk/udstil/).

Bite Copenhagen